Press "Enter" to skip to content

Vrijdag de dertiende

Last updated on 19/09/2024

Het was een donkere avond, zo stil dat het bijna leek alsof de wereld zijn adem inhield. Af en toe kwam de maan tevoorschijn achter de sluiers wolken. Ze sloeg toen een schijnsel op de lokalen van ’t Hiembeiks Kotteer. Een groepje schakers had zich daar verzameld voor wat zeker en vast een spannende avond zou worden.

U dacht aan de start van een horrorverhaal? Maar neen, het was onze eerste clubactiviteit, namelijk de eerste avond van onze reeks gratis blitzavonden. En toevallig viel dit jaar de vrijdag de dertiende op die avond.

Maar misschien waren er wel schakers bij die van de gelegenheid gebruik wilden maken om risico’s te nemen in hun partij. Een verrassende gambiet of een onconventionele opening om je tegenstander uit balans te brengen, op een blitz avond zou dat wel eens het verschil kunnen maken tussen winst en verlies. En als iemand dan al eens blundert, dan kan hij dat ook nog steken op het feit dat pech er nu éénmaal bij hoort op vrijdag de dertiende.

Toen ik aankwam was de 6de ronde net gedaan. Ik zag enkele nieuwe gezichten, altijd leuk om nieuwe spelers te mogen verwelkomen op onze club. Een snelle kijk op het klassement en ik zag dat Wim nog onverslagen op kop stond, gevolgd door Justin met één verliespartij (tegen Wim), terwijl Vincent er reeds twee op zijn konto had (tegen Wim en Justin).

De 7de ronde had geen enkele invloed op het klassement, de drie toppers wonnen elk hun partij. De dame acheteraan de zaal die met enkele nieuwe gezichten naar onze club was afgezakt bewees trouwens dat andere activiteiten ook mogelijk zijn als schaken niet je ding is.

De 8ste ronde zou daar verandering inbrengen: op de foto lijkt het wel dat Ivan zich aan het overgeven is aan Wim, maar tijdens de partij deed hij dat duidelijk niet. Eerst verloor Wim een stuk, daarna kwam een dubbele aanval op Koning en Toren, waardoor Wim zeker zijn Toren verloor, verdergaan had geen zin. Justin won wel zijn partij, Vincent speelde remise tegen Gerrit. Hierdoor stonden Justin en Wim met een gelijk aantal gewonnen partijen, door de Median Buchholz en de Sonneborn–Berger score stond Justin evenwel eerste. Vincent was nog altijd derde, maar was aansluiting verloren met de top twee en had nu 1,5 punt achterstand.

In de 9de en tevens laatste ronde leek Ivan zijn goede elan uit de 8ste ronde voort te zetten, want ook Vincent moest eraan geloven. Hierdoor sprong Ivan ineens twee plaatsen vooruit en kwam zo op plaats 3, ex-aequo in punten met Werther, maar opnieuw dankzij de Sonneborn–Berger score op een betere plek. Vincent moest het uiteindelijk stellen met een vijfde stek. Zowel Wim als Justin wonnen allebei hun partij. De Sonneborn-Berger score kon deze keer geen verschil meer maken, maar dat was niet nodig want dankzij de Median Buchholz stond Justin nog altijd eerste en kon hij zich als winnaar kronen van deze eerste gratis Blitz avond.

Zo zat onze eerste clubactiviteit er omstreeks 22 uur op, alhoewel er bepaalde spelers er duidelijk niet genoeg van kregen.

Op een bepaald moment waren er zelfs evenveel toeschouwers als spelers in de zaal.

Volgende vrijdag spelen we niet, we vieren dan ons Clubfeest, maar op 27 september spelen we de eerste ronde van ons Clubkampioenschap. We zien iedereen graag op die avond terug voor één partij schaken.