Press "Enter" to skip to content

Maand: juli 2024

Geschiedenis van de stukken: de Loper

De Loper is in mijn ogen het vreemdste stuk op het schaakbord. Het ziet er vreemd uit, maar ook de geschiedenis achter het stuk is vreemd.

Het stuk krijgt namelijk verschillende benamingen in verschillende werelddelen, benamingen die helemaal niets met elkaar te maken hebben, maar die wel bewijzen dat mensen graag associaties maken met dingen die ze uit hun eigen leefwereld kennen of herkennen. Ook de evolutie van de “loop” van het stuk is bijzonder te noemen, ik kan jullie voorlopig alleen verklappen dat het veel meer kan dan vroeger. En als je weet wat je eigenlijk vastneemt, dan zou je waarschijnlijk best verschieten.

1 Comment

Wat doen schakers tijdens de zomervakantie?

Zo, het schaakseizoen 2023-2024 van Schaakclub Richard Réti zit erop, alle winnaars van alle competities zijn gekend en we kunnen genieten van de zomervakantie. Maar wat doen schakers eigenlijk tijdens hun zomervakantie?

In onze schaaklokalen zal het namelijk stil zijn, het kan zijn dat je op vrijdagavond een lid in ‘t Hiembeiks Kotteer vindt, maar het is geen garantie. Er zullen zelfs twee weken zijn waarbij ‘t Hiembeiks Kotteer volledig gesloten is! En het nieuwe schaakseizoen begint pas in september …

Ik wou jullie dus enkele tips geven wat jullie zouden kunnen doen tijdens de maanden juli en augustus. Lees verder als je wil leren welke kijk je kunt hebben op de zomervakantie.

Comments closed